miercuri, 25 februarie 2009

Creaturi / Pestele cu cap transparent (foto in premiera)





Specia Macropinna microstoma este cunoscuta lumii stiintifice inca din anul 1939, doar pe baza a catorva exemplare scoase accidental la suprafata. Primele fotografii si filmari ale acestei finte stranii au fost realizate de abia in anul 2004, fiind date publicitatii pe 23 februarie 2008.

Ciudatul peste cu capul transparent a suscitat instantaneu curiozitatea oamenilor de stiinta din intreaga lume, in special datorita craniului sau care este de-a dreptul transparent, usor fosforescent, iar prin acesta se pot observa oasele , pielea, limba, organele de simt si creierul.

Ceea ce la prima vedere par ochii sai, sunt de fapt organele prin care acest peste miroase si simte in acelasi timp particularitatile mediului sau ambiant. Ochii sunt situati in crestetul capului, afand forma si rolul unor periscoape. Aceiasi ochi neobisnuiti au proprietatea de a pivota si de a se roti in jurul propriei axe. Pozitia ochilor il ajuta sa distinga prada de dedesubt, o calitate necesara pestilor care vaneaza in adancul intunecat al Oceanului Pacific.

Macroppinna microstoma este un peste care atinge doar 15 cm. lungime, fapt care nu-l impiedica sa fie un pradator feroce in lumea abisala de pe fundul oceanelor. Traieste la adancimi de peste 600 metri, in zone unde vizibilitatea este aproape nula. Cercetatorii americani au descoperit ca pestele isi petrece majoritatea timpului stand nemiscat. Formatiunile verzui de deasupra ochilor filtreaza lumina primita de la suprafata apei, permitandu-i astfel sa observe mai usor bioluminiscenta produsa de meduzele si pestii abisali care trec pe deasupra sa.

Sursa: Descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu