vineri, 9 aprilie 2010

HDR = light, not color!




Daca ai vreo legatura cu domeniul, probabil stii ca HDRul este cea mai controversata parte a fotografiei. Trebuie sa recunosc, atunci cand este facuta prost, fotografia HDR arata absolut grotesc, dar cu atentie si mai ales rabdare se pot obtine beneficii pe care alte tehnici ale fotografiei nu le-ar putea livra niciodata.
Foarte multa lume, insa, nu stie ca HDRul nu se refera la o poza suprasaturata, care arata ireal. HDRul se refera la lumina, nu la culoare, la diferenta intre alb si negru, la dynamic range, therefore un HDR poate fi alb-negru, dupa cum putem vedea mai sus. Unii au impresia [total falsa] ca un HDR este cel mai usor procedeu din fotografie, credeti-ma pe cuvant, se inseala amarnic [si daca nu ma credeti, urmati-mi tutorialul pas cu pas si vedeti cam cat timp va ia]. Desigur, daca vrei ceva fake si one-click away, care sa arate vomitiv intr-un final, folosesti un plugin si ai rezolvat cazul. Altfel, pregateste-ti niste timp, daca vrei sa faci treaba, pentru ca este foarte posibil sa iti ia mai mult de o ora o singura poza. De retinut ca HDRurile vor functiona la capacitatea maxima in landscapeuri si poze de interioare sau patternuri. Oriunde sunt detalii de scos in evidenta, lucruri care contrasteaza [si designerii care citesc asta sa mai aibe un pic de rabdare, pentru ca o sa vad dau un articol exceptional pe care l-am citit astazi, despre contrast si existenta lui in absolut orice].
De ce alb negru? Tot aud exprimari de genul "se spune ca pozele alb negru sunt mai tari decat cele color". Well, de ce "se spune"? Din mai multe motive. Putem incepe cu un exercitiu. Comparati pozele de mai sus cu variantele color din portofoliul meu. O sa observati ca, nemaifiind culoarea care sa va distraga, veti studia cu mult mai mare atentie detaliile, va vor sari mult mai usor in ochi.
In acelasi mod, pentru portrete, pe langa impactul mult mai mare pe care il vor avea, veti scapa lejer de ochi rosii, pete pe fata si alte detalii care vor face postprocesarea un chin.
As putea continua la infinit, ce vreau sa transmit, de fapt, e ca, dupa mine, HDR si fotografia alb negru merg mana in mana si o fac excelent. Prove me wrong!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu