vineri, 4 decembrie 2009

Romanii, votul si presedintii

Romanul le stie pe toate. Asta e sigur. Orice roman, oricum s-ar numi, oriunde ar locui, le stie pe toate. Are o parere despre orice, ii place sa dea sfaturi, ii place sa se auda vorbind, este cu o clasa peste cei din jur, si spune mereu "95% din romani sunt prosti", evident, excluzandu-se pe sine.
Nu mai pot cu campania electorala si cu presedintii, nu mai suport sa aud pareri, nu mai suport sa citesc in orice ziar despre asta, abia astept sa se termine. Pe parcursul ei, mi s-a pus in vedere, din nou, ca romanul este ipocrit [poate mai presus de toate]. Desi el nu are cu cine vota, merge la vot, iar scuza lui penibila este "sa alegem raul cel mai mic". Bineinteles, ruda cu Nostradamus si contemporan cu Hancu, romanul stie care este raul cel mai mic, pentru ca se pricepe la orice, ti-ar putea spune si numerele norocoase la loto, daca s-ar strofoca un pic. Nu intelege, in schimb, ca el conteaza pentru acesti oameni [presedinte, guvern, so on and so forth] doar de 2 ori in 5 ani, in aceste 2 tururi electorale, timp in care i se dau pixuri si caiete pe strada, tricouri, odorizante, tot felul de chestii ieftine si inutile. Pentru ca Statului ii pasa de roman! Cine stie, daca sta "la bulevard" poate face si o combinatie cu Primaria sa se scoata de 50-50 la renovat fatada blocului si pus termopane. Romanul pune botul, therefore, este prostit pe fata [sau este prost, oricare varianta suna mai bine] pentru stampila lui pe foaie si nu intelege ca singura lui modalitate de protest, singurul moment in care se poate pisa, la randul lui, pe cei care se pisa 5 ani de zile pe el, este acum. Acum, cand, in loc sa se duca la vot, poate sta cu pula in sus acasa, la tv, sa se uite la meciuri din Liga 1, sa manance floricele, sa verse bere pe el, sa ragaie si sa traga basini. Pentru ca alegerile astea, nu sunt despre romanul de rand. Despre tine, despre mine, despre ma-ta, despre mama. Sunt doar despre "ei", iar pe "ei" nu conteaza cum ii cheama. Romania nu se va schimba, iar falsa dovada de patriotism si exercitare a dreptului public de a vota "raul cel mai mic" nu va schimba tara decat in capetele romanilor plini de speranta. Poate nici nu este blamabil, speranta este singurul medicament pentru sanatatea psihica a romanului, altfel, un robot, mult prea ocupat cu grijile de zi cu zi, aflat in imposibilitatea de a gandi, ca doar e un robot, nu poate sa gandeasca daca nu e programat sa o faca. Romanul nu cunoaste puterea comunitatilor pentru ca ei, ca specie pe glob, nu sunt uniti. Romanul uita ca niste oameni au murit acum 20 de ani pentru "freedom of speech" sau, cine stie, poate este prea ocupat de ce sa puna pe masa ca sa ii mai pese. Iar prin ultimele 2 fraze, ma refer la tineri, din pacate.
Dar VORBESTE, frate! Mult, despre orice. Nu poate sa spuna "nu stiu", mereu are o parere si un sfat de dat. E Dumnezeu pe Pamant! Are 50 de ani, lucreaza paznic pe 3 milioane de cand se stie, dar are experienta de viata. Ce sa iti mai doresti?
M-am urcat astazi intr-un 335 plin, sa ma duc si eu la munca, deh, ca un roman muncitor ce sunt. Media de varsta din masina? Probabil, peste 50 de ani. Temperatura? In jur de 200 de grade. Discutii? Politica, frate! Si, in timp ce curgeau apele pe mine, ma uitam in jur, cum curg apele pe toti. Ca n-avea cum altfel, era o sauna, in mortii ma-sii! DAR NIMENI NU DESCHIDEA UN GEAM! In schimb, vorbeau despre politica, despre de ce e rau sau bun Geoana sau Basescu, si despre cum vor merge ei la vot sa schimbe lumea. Bineinteles, cu voce tare, sa ii auda toata masina si cu o suficienta debordanta in glas. Intrau care mai de care in vorba, deja treaba se transformase in talk-show politic la 4.000 de grade. Si eu ma gandeam asa: voi, veniti de la sapa de pe camp, care mergeti la aceeasi munca de o viata intreaga, pe salariul minim, voi, care nu vreti sa faceti nimic pentru voi, dar va inchinati in scarba cand treceti pe langa biserici sa va dea Dumnezeu o viata mai buna, adica sa castigati la loto cand stati cu pula in sus acasa, eventual, voi, imi vorbiti mie despre VIITOR? Voi nu aveti viitor! Viitorul vostru este acelasi cu prezentul. Pentru voi nu se va schimba nimic, nici daca vine Isus presedintele Romaniei. Si stiti de ce? Pentru ca voi nu va puteti schimba. Pentru ca sunteti atat de boi, indolenti si nesimtiti, incat nici macar un geam nu puteti deschide cand muriti sufocati. Mergeti la vot, dar ganditi-va ca si aia sunt la fel ca voi. Vreti sa schimbati ceva? Muriti!
Si nu, nu va mai gratulati cu viitorul care il oferiti copiiilor vostri, nu le oferiti nimic. Se vor descurca singuri sa iasa din mizeria voastra si din timpurile voastre de mult apuse, pe care incercati cu nesimtire sa le impuneti, pentru ca nu va puteti adapta la prezent.
Inchei cu o fraza din Zeitgeist, care mi-a atras atentia in mod deosebit. Cineva spunea cam asa: "Presedintele unei tari nu iti poate oferi o viata mai buna. Acest lucru nu este in atributiile lui. Viata mai buna ti-o pot da calculatorul la care stai, masina pe care o conduci, patul in care dormi, tvul la care te uiti, femeia/barbatul cu care traiesti, mancarea pe care o mananci, ........". Completati voi pe linia punctata. Noapte buna!

2 comentarii:

  1. tare fratello! eu sunt curios daca cei care au fost azi la vot vor tine minte ceva pt urmatorul vot din 2015.

    ma refer aici la a invata din greseli, desi daca am invata , nu s-ar mai ajunge la situatia in care "sa alegem raul mai mic". or not...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vom tine minte sigur ca Geoana a cantat "Dac-as fi pentru o zi presedinte".
    Nu stiu daca penele de curent de aseara si-au facut efectul, de avem rasturnarea asta spectaculoasa. Nu am fost la vot, am trait in ultimii 5 ani aici cu Basescu, nu puteam sa pun stampila pe el, cum nu puteam nici sa o pun pe Geoana.
    Insa, ma intreb, de ce au cei plecati din tara drept de vot, si de ce pot decide ei cine ne va conduce in urmatorii 5 ani, cum se pare ca au facut-o. Eu nu votez la misto presedintele in tarile in care ei traiesc.
    Deja mi-e scarba de toate joculetele astea politice, sunt f. curios de emisiunile de diseara de pe Antene, care au cam pus-o, dupa mine.

    RăspundețiȘtergere