joi, 18 martie 2010

[KDG Journal] Poveste din tara in care traim

Ati primit vreodata mesaje pe Cosmote ca ati castigat 10.000 de euro, un BMW, etc.? Sunt niste vrajeli, dar ati aflat vreodata de unde vin? Nu. Ceea ce urmeaza sa va spun v-ar putea interesa in mod direct, iar daca nu pe voi, poate pe vreun prieten de-al vostru.
In seara asta, am aflat o poveste de la un prieten foarte bun [deci nici macar nu indrazni sa te indoiesti de ea ca o sa-mi bag pula-n ma-ta fara cea mai mica ezitare], poveste care si acum mi se pare incredibila! Mai incredibila decat a castiga un BMW sau 10.000 de euro, daca "incredibila" ar avea grad de comparatie.
Este o poveste cu mai multe personaje, carora nu o sa le dau numele, din motive personale. O sa facem altfel, ca sa fie lesne de inteles. O sa iti vorbesc tie, cititorule, si o sa asum ca esti barbat. Daca esti femeie, schimba substantivele si esti in rol. Deci, se intampla asa:
Prietena ta are un telefon. Mama ei are si ea un telefon. Intr-o zi cu soare, mama primeste un sms de pe numarul fetei, care suna aproximativ asa: "Mama, sunt in spital, am avut un accident de masina, nu pot vorbi, suna-l pe doctorul cutare la nr cutare sa iti dea detalii". Inainte sa faci pe desteptul si sa ridici problema ratiunii, intr-un sms a carui compozitie, la rece, poate suna dubios [pentru ca tu esti intelectualul pizdii], gandeste-te cum ar reactiona ma-ta, daca l-ar primi. Valabil pentru 99% din cazuri, iti spun eu cum, la fel ca mama fetei, si anume:
Maica-sa suna la numarul primit, ii raspunde domn' doctor si ii spune pe un ton grav si calm, deopotriva, ceva de genul: "Doamna, fiica dumneavoastra a avut un accident de masina, este in stare grava, are nevoie de o interventie urgenta si trebuie transportata intr-un loc cu aparatura speciala. Interventia costa 2.000 de euro, elicopterul nu poate decola spre Cluj fara semnatura dumneavoastra. Aveti banii astia? Daca nu ii aveti, moare, doamna! Va rugam frumos sa nu inchideti telefonul! Aveti asigurare de sanatate? Urgentele sunt gratis. Va rugam sa nu inchideti! Daca nu aveti, macar 400 de euro avans trebuiesc livrati in contul cutare, urgent! Moare, daca nu! Nu inchideti telefonul, doamna!".
Acum, maica-sa, intr-un caz fericit [in care nu lesina, face infarct, moare sau inchide telefonul], te suna pe tine, prietenul ei. Tu dormi, iubita doarme. Te trezesti, raspunzi, afli ce s-a intamplat, printre lacrimile si sughiturile maica-sii, si iti cade tavanul in cap. Fetei la fel. Sunteti toti socati, nu va vine sa credeti in ce tara traiti, dar totusi, sunteti cazurile speciale care v-ati desteptat inainte sa o haliti, fara sa aruncati niste sute/mii de euro pe geam. Va adresati politiei, va spun ca nu sunteti un caz singular, dar nu au ce sa faca, nu ii pot prinde, pentru ca exista programe nedepistabile [hackuri] care faciliteaza experienta. [Ca o paranteza, sunt convins ca Politia Romana este foarte dezvoltata in sectorul IT, ca , de altfel, in orice alt sector al ei!] Dupa un pic de research, veti afla de pe Goagal ca exista astfel de mici hackuri, care sa le justifice existenta no-liferilor cu asemenea apucaturi si ca jegurile nu pot suna, ci doar trimite sms-uri [de unde iti poti da seama de ce ai primit la inceput un sms in care ti se cere sa suni la un alt numar si apoi, cand suni "doctorul" ti se spune in mod repetat sa nu inchizi telefonul]. Stirea poate va va invia paranoia, therefore, conexiunea cu realitatea. [Pentru mine, personal, paranoia e ultima reduta a realismului intr-o lume pe care nu vreau sa o recunosc]
Probabil, daca va adresati companiei de telefonie mobila veti, fi intampinati cu acelasi grad de competenta oferit si de cei de la Politie. Dar totusi as da in judecata jegosii, asa, just for fun, numai pentru ca pe contractul ala semnezi ca datele sunt strict confidentiale, si acum te intrebi de unde pula mea au facut niste jeguri rost de numere de telefon mama-fiica.
Si de ce se intampla toate astea numai pe Cosmote? Din acelasi motiv care ma face sa vreau sa imi anulez numarul, pentru ca este o companie low-cost care se adreseaza tuturor taranilor imputiti de la Poplaca, care, dupa ce isi mulg vaca si isi culca gainile, blestemandu-i pe bucuresteni in gand, beau o palinca si formeaza un numar la misto, si, ce sa vezi, e chiar numarul tau. Nici la loto nu poti sa ai atata "noroc". Daca mai esti si fata, sa te tii, ca vei avea "norocul" asta nopti la rand!
Ce poti sa faci sa nu se mai intample? Intrebarea asta ar trebui sa vina in conjunctura cu "Unde traiesc?". "In Romania". "A, in Romania...". Raspuns: Nimic. Daca il prinzi pe fraier cumva, taie-l in mai multe felii decat un puzzle de 2000 de piese. Altfel, privesti partea buna, daca sarcasmul iti permite sa gasesti o parte buna: maica-ta sau taica-tu nu au facut infarct cand au auzit, iar socul o sa le treaca cu timpul, toata lumea e ok si mai pregatita pentru viata.
Sunt pe final, sunt convins ca am omis detalii, dar, in principiu, am relatat povestea fara sa ii schimb sensul. Ideea este ca se poate intampla oricui si asta e singurul motiv pentru care am scris-o. Si, repet, inainte sa fii viteaz, gandeste-te la maica-ta si la faptul ca, pe moment, ea s-ar putea sa nu fie la fel de viteazaca tine, care privesti la rece cuvintele astea. Si daca prinzi vreun fraier care face d-astea, rupe-i gatul, promit sa depun marturie ca a cazut pe scari. Spor!

2 comentarii:

  1. Crezi ca politia este doar atat de incompetenta? Sa-ti relatez pe (foarte) scurt un caz(nu voi da nume/indicii asupra pers in cauza): x5 oprit din coloana de 8 martie la 4 dim, 2 femei in fata, in spate geamuri fumurii, stateau sotii. Un echipaj care le vorbeste persiflant, nu se legitimeaza, refuza proces verbal. Unul dintre soti lasa geamul si cere politicos explicatii, este dat jos din masina, incatusat cu mainile la spate, dus la sectie, pozat, tratat ca ultimul infractor, buzunarit, apoi eliberat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Final: omul face plangere penala ptr lipsire de libertate, abuz in serviciu, calomnie, vatamare corporala etc. Gaborul? face si el pentru ultraj, in lipsa de probe concrete. Cum as mai putea iesi pe strazile orasului meu cu gandul ca politia care e mereu prezenta pe strazi, la orice ora, imi ofera "siguranta si incredere" ? de unde stiu ca maine nu ma opreste vr-un politist jegos si ma trezesc violata pe la sectie? ar mai mira pe cineva? ... stai linistit, orice e posibil in tara asta de cacat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca as sta sa scriu de gabori, as face si niste mii de semne bune pentru toate abuzurile in serviciu pe care le-am intalnit.
    Postarea asta incerca sa puna un tema un fapt de care nu o sa auzi pe Google, care i s-a intamplat cuiva drag, cu atat mai mult, si care demonstreaza paranoia ca o conditie absolut necesara pentru supravietuire.

    RăspundețiȘtergere