vineri, 30 octombrie 2009

Despre Hip-Hop

Nu intru des pe Monden.info. Intru chiar foarte rar, pentru ca mi se incarca in 3 ore, desi ma bucur de o conexiune foarte buna la internet. Ca prima paranteza, mie mi-ar fi rusine sa ma laud ca am vandut un blog cu 40.000 de euro, dar sa nu fiu in stare sa am un server decent, sa intre tot romanu' cand are pofta. Oricum, buna duma cu vanzarea, traiasca marketingul.
Mai mult de pe Twitter am aflat despre niste articole de pe / pentru Monden, in care 2... fete, isi dau cu parerea daca hip-hopul romanesc e mort sau inca respira. Eu m-as intreba, mai repede, daca hip hopul romanesc a existat vreodata, pentru ca mereu am considerat "Romania" si "hip-hop" ca fiind 2 chestii paralele.
In seara asta, observ ca si Nicolae a scris pe Galaxiu despre asta [oricum, el infinit mai in masura sa isi dea cu parerea, facand parte din treaba atatia ani], deci, practic, a innebunit lumea, daca ii pasa cuiva ce parere au 2 pustoaice de 20 de ani despre hip-hop.
Pe mine m-au vitriolat si amuzat in acelasi timp articolele, de cand le-am citit prima oara, in primul rand pentru sunt scrise subiectiv si PROST. Ca, deh, doar suntem femei si mai avem si 20 de ani pe deasupra. Ce sa ni se ceara? Un blowjob, desigur.
Ce imi da mie dreptul sa comentez? Un prim exemplu ar putea fi ca am inceput sa ascult hip-hop acum 14 ani, cand pustoaicele astea invatau sa scrie [sa faca litere, desigur, ca de scris, nu au invatat nici dupa 14 ani, se pare]. Suficient, consider, pentru a avea dreptul la o parere indreptatita, de ascultator fidel. Stati cu mine, motive vor mai urma.
De-a lungul anilor am avut ocazia sa si cunosc "artisti" din minunata noastra industrie, probabil mult mai multi si mult mai bine decat cele 2 "jurnaliste" atotstiutoare. Gustul ramas este amar. Sa incepem cu inceputul.
Mereu s-a facut diferenta stupida intre underground si comercial si mereu a existat ideea boratilor alora de Piata Romana, frecventatori de Malibu, ca daca nu esti "under", nu esti rapper. Sa moara ma-ta?
Sa o disecam cat mai simplu: underground = esti vai mortii tai, nu faci 2 bani, o sa canti toata viata ta in ghena si singurii tai fani vor fi ma-ta, tac-tu si 2 prieteni, eventual. La "concertele" tale cu 60 de oameni, cu un bilet de 100 de mii pe care ti se ofera gratis si un suc, vei face reclama dand printuri A4 si lipind 100 pe garduri si cabine de telefon in oras [daca nu am spus prea mult 100] si, evident, cu multe massuri pe hi5. Daca esti destul de norocos sau un pic mai bine apreciat, poate ai 100 de oameni si iti scoti si tu 100 de euro sa iti platesti chiria in Bucuresti. Cea mai scumpa masina care se va opri in fata clubului in care tu ai concert, nu depaseste 10.000 de euro. Intr-un cuvant, sugi pula!
Next, comercial = unde vor toti viermii de mai sus sa ajunga, se vinde cacatul tau, tu faci bani, piesele tale prind la lume si se asculta. Te ridici din pulime, iti faci banii si iti traiesti viata. Evident ca te doare in pula ca te comenteaza 5000 de dobitoci pe net, care sunt "under" si fac cheta cate 20 pentru un pet de bere, pentru ca nu pot nici sa iti suga pula in viata reala. E natura umana, cand esti un terminat trebuie neaparat sa fii si hater, sa iti versi frustrarile pe cei care au reusit, pentru ca esti constient ca tu esti prea prost sa poti reusi vreodata.
Acum vin si intreb. In ce categorie v-ati dori sa fiti?
Despre hip-hopul romanesc, mereu consider ca a fost o clona de prost gust. Daca ati vedea negri imbracati etno ce ati spune despre ei? Artistii romani sunt, in marea lor majoritate, niste zdrente obosite care vor sa se umple de bani, fara sa livreze nimic. Tipic romanesc. Si de ce nu? Ca doar asa vad ei in videoclipuri: bani, masini si femei. Futu-ti gura ma-tii, ai vrea sa te trezesti la pranz dupa o seara in care ai cantat 5 piese, te-ai drogat muci, ai baut Dom si ai futut 20 de femei, nu? Si ai mai vrea sa te trezesti zilnic asa, tu, artistule! Dar nu se va intampla niciodata, pentru ca esti praf. Muzica ta e praf, nu ai pic de talent, nu aduci nimic nou si meseria asta s-a fumat de mult. D-asta te pirateaza lumea si te va pirata mereu. Si te streseaza, pentru ca tu visezi teancurile de hartii si nu faci decat sa te plangi ca esti un nedreptatit de odc si torrent. Cine cacat ar da 200 de mii de lei pe cd-ul tau obosit? Evident, ma-ta, tac-tu si 2 prieteni, cum spuneam mai sus. De ce? Pentru ca doar ei cred ca merita! D-aia nu te cumpara lumea, boule, nu ca exista odc sau ca e criza, pana si ma-ta aia vanzatoare in supermarket are 100 de mii sa cumpere un cd. Da' tu nu meriti banii astia, asta e combinatia! Adevarul trist despre nefericitii de voi este ca veti ajunge la 30-40 de ani sa lucrati in Cora, pentru ca nu stiti sa faceti nimic. Asta daca nu va omoara drogurile pana atunci, ceea ce nu ar fi nicio pierdere, dimpotriva. Mi-e scarba de voi, de toti! Am mai mare boala pe rapperi decat am pe tigani. Cum spunea si Nicolae, aici toti sunt unul si unul, fiecare e cel mai tare si se pisa pe restul, toti niste zeflemisti, niste superiori, n-ai loc pe planeta impreuna cu ei. Nu imi iese din cap un exemplu de ipocrizie pura: piesa lu' Cheloo, cica misto la 50 Cent si Snoop, dar de ce au cantat Parazitii in deschidere la G-Unit? Paranteza 2, apropo de G-Unit si Snoop, pentru una din jurnalistele pizdii care au redactat vomele alea de articole, da, fa, eu sunt fan 50 Cent si Snoop, sunt cocalar? "Vrei un sfat? 'te-n mortii ma-tii" , sa vorbesc pe limba ta.
Nu mai am loc pe twitter de discutii si solutii intre tot felul de pseudo-artisti, PR-ite si manageri de marketing [adica cei mai falsi oameni din lume, aia care trebuie sa te prosteasca sa iti vanda ceva, si tu, boule, pizda ma-tii de prost, accepti produsul lor, la fel cum accepti ca Dumnezeu e un batran cu barba alba si locuieste in nori, ca esti prost], cum ar fi fara piratare, cum sa facem, mergem, intalniri, punem tara la cale, vrajeli, promovari, chestii. Ba, da' niste muzica buna nu ati vrea voi sa scoateti? Ca e bine si cu promovatul, da' ar fi ok sa mai si livrati cate ceva, nu doar sa va faceti griji cum sa va umpleti de bani. Spalati pe creier generatia McDonalds si le cantati la baluri, asa ajung pustoaice de liceu sa isi dea cu parerea despre hip-hop.
Viata de strada nu este despre tine bagand seringa in vena in scara de bloc, nici despre cheta pe care o faci cu grupul tau de ratati sa bei un pet de bere din banii lu' ma-ta. Nu este despre versurile din melodii care ti le pui sub poze pe hi5. Nu este despre a face un album de cacat, a iti pune sapca stramb in cap si a te imbraca larg. Nimic din toate astea nu te face "gangster". Gangstereala este despre respect, loialitate si teancuri de bani. In Romania, nu sunt gangsteri. In Romania sunt doar tigani in trening cu lantul de aur la gat de 50 de kile.
Daca ma intrebi pe mine, hip-hopul e in cadere libera, chiar si afara. Ce dracu' pretentii sa ai la noi, care nu avem 10 artisti buni, care sa livreze constant [decat in capetele lor]?
Prea multe explicatii, deja m-am plictisit si nu este genul de articol in tematica The K's Corner. Cine ma cunoaste personal, stie foarte bine si tot ce am scris mai sus, dar tot am simtit nevoia sa scriu si eu pe tema asta, pentru ca de cativa ani, imi tot simt teritoriul invadat de niste creaturi care isi imagineaza ca impartim aceleasi gusturi. Va dezamagesc, vitelor, nu impartim aceleasi gusturi.
Cat despre pareri si articole online, un singur lucru sigur trebuie sa inveti in viata asta, cand vine vorba de internet! Sa nu citesti niciodata comentariul unui roman! Este, de cele mai multe ori, prost, subiectiv, neargumentat, inselator, frustrat, mincinos. Ca si romanii.
A, da, "KDG, esti un nenorocit si un harfist". Pentru ca pot, ce pula mea!

10 comentarii:

  1. Problema cu incarcatul nu este de la server (suntem pe server la MPI, cu blogul lui Orlando sau cu Hotcity.ro de ex, dar astea merg perfect), ci este de la noul nostru design, pe care trebuie sa-l schimbam urgent. Celor mai multi li se incarca instantaneu (ca de asta avem trafic atat de bun si mii de comentarii / luna), insa sunt si cativa carora, fara vreo explicatie (ISP/locatie/browser etc), li se incarca in aberant de multe minute (~3-5)... Speram sa rezolvam asap, sorry. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cine e Orlando si nici ce e MPI. Daca iti vine sa crezi, nici macar despre HotCity nu stiu. In postarea asta nu a fost decat o simpla paranteza faptul ca mie nu imi incarca MondenInfo. "Consecintele" le suportati voi. Eu singur nu contez. Daca mai sunt inca 100 la fel ca mine, deja incepe sa se simta cred.
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. ", cred", asa scrie acolo, nu vedeti voi bine! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca a fost o simpla paranteza, dar mi se pare normal sa explic... Si evident ca suportam consecintele, de asta ne grabim cu designul nou. :(

    MPI = Media Pro Interactiv = divizia de internet a Media Pro-ului (MPinteractiv.ro + Apropo.ro, Mediafax.ro, ProMotor.ro, Go4it.ro, Sport.ro, Showbiz.ro, ProFM.ro, Timeout.ro, ProTVMagazin.ro etc etc etc); Orlando este general manager MPI si cel care a cumparat Monden.info in urma cu un an (Orlando.ro); HotCity.ro este un alt proiect de-al sau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, multumesc pentru rabdarea de a imi explica ce sunt literele alea si cine sunt personajele, desi nu trebuia.

    RăspundețiȘtergere
  6. N-ai pt ce... si asta mi s-a parut normal, daca tot 'le-am scos la inaintare' in primul comentariu

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa ..si ce ar trebui sa intelegem pana la urma din toate frustrarile tale adunate si aruncate in mizeria asta de articol pe care m-am chinuit sa il citesc de 2 ori ca sa inteleg ca de fapt nici tu nu esti sigur ce vrei sa spui? :)

    Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  8. Edited: Ai reusit sa ma enervezi grav ieri, dar nu vreau sa te injur.
    Prietene, motivul pentru care faci pe prostul si te-ai "chinuit" sa citesti articolul asta, este, cel mai probabil, faptul ca esti din Timisoara, un loc plin de pseudo-rapperi, care n-au nicio treaba cu rapul.
    Daca tie ti se pare ca ma contrazic si nu sunt sigur ce vreau sa spun, esti retardat, si aici nu te mai pot ajuta.
    Chinuie-te sa citesti si a treia oara, poate de data asta iti iese.
    P.S.: Nu voi pastra asemenea mizerii de discutii pe TKC. Promit ca nici nu le voi mai intretine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt in Bucuresti de aproape jumate de an amice. Iar la faza cu bagatul pulilor, ma bucur ca ti-ai revenit si nu ai arso pe genu gangsta'. Chiar nu iti sta bine injurand ;)

    "eniuei" nu isi mai au rolul discutiile :).

    Keep it up!

    P.S. Promit ca nu mai intru aici :)

    RăspundețiȘtergere